Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

Ameliyat yöntemleri nelerdir ?

Mide kelepçesi (Ayarlanabilir mide bandı)

Silikondan yapılmış, sonradan gerektiğinde ayarlanabilen bir bant (kelepçe) midenin üst kısmı etrafına laparoskopik (kapalı) yöntemle yerleştirilir. Mide küçük bir fincan (15 ml.) büyüklüğündedir. Bantın iç kısmı çepeçevre ince bir balon şeklindedir. Ayar kısmı cilt altına yerleştirilir. Bu kısım ile bantın iç tarafındaki balon kısmı arasında ince tüp bağlantı vardır. Gerektiğinde ameliyattan sonra ciltten yapılan küçük bir iğne ile bantın açıklığı daraltılır veya genişletilir.

Yöntemin etkinliği alınan gıdaların miktarının kısıtlanması ile sağlanır. Kişi yaklaşık toplam bir yumurta büyüklüğünde gıda aldığında dolgunluk hissi oluşur. Yemeği sonlandırır.

Hasta ameliyat günü akşamı veya bir gün sonra taburcu edilir. 6 saat sonra ağızdan beslenme başlanır. Bu yöntemle her ay ortalama 7-8 kg zayıflanır.

Tüp mide

Laparoskopik (kapalı) yöntemle midenin yaklaşık %90 lık kısmı kesilerek vücuttan uzaklaştırılır. Kalan mide küçük bir çay bardağı (30 ml) kadar kalır. Yeni oluşturulan mide yemek borusunun devamı olarak ince bir tüp şeklinde olduğu için tüp mide olarak isimlendirilir. Sonradan ayar gerekmez. Ameliyattan sonra 1 veya 2. günü hasta taburcu edilir. 12 saat sonra ağızdan beslenme başlanır. Bu yöntemle her ay ortalama 10 kg zayıflanır.

Mide By-pass’ ı

Mide üst kısmından kesilerek küçültülür. Yeni oluşturulan mide ile ince barsak arasında bir ağızlaştırma yapılır. Böylece hem alınan gıda miktarı azaltılmış, hemde emilim kısmen azatılmış olur. Bu ameliyatan sonra aylık kilo kaybı ortalama 8-10 kg dır. Hastanede yatış süresi ortalama 2-3 gündür. Yaşam boyu vitamin, kalsiyum ve gerektiğinde demir ilaçları kullanmak gerekir. Ameliyatan sonra belli aralıklarla takip gerekir.

Obezite ameliyatları Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ nde 1998 yılından bu yana başarı ile yapılmaktadır.

 

Sayfa Özeti: Ameliyat yöntemleri nelerdir ?

Anahtar Kelimeler: