Difüzyon Testi - Kardiyopulmoner Egzersiz Testi Laboratuvarı

Laboratuvarımız Hastanemiz H Blok 1. Katta hizmet vermektedir.

Difüzyon Testi

Akciğerlerde var olan gaz alış-verişi yüzey alanını ölçen bu test solunum teknisyeni tarafından yapılır ve doktor tarafından yorumlanır. Test sırasında helyum içeren bir gaz karışımı inhale edilir, soluk 10 saniye kadar tutulur ve daha sonra soluk verilir. Kaybolan gaz miktarı cihaz tarafından hesaplanır.

Difüzyon testi:

• Amfizem, kistik fibrozis gibi hava yollarında daralmaya yol açan durumlarda,
  • İnterstisyel akciğer hastalıkları denilen akciğerin parankimal hastalıklarında,
  • Romatoid artrit, SLE gibi akciğer tutulumu olabilen sistemik hastalıklarda,
  • Bazı kardiyovasküler hastalıklarda yapılır
 Difüzyon Testi

Kardiyopulmoner Egzersiz Testi

İşlem solunum teknisyeni tarafından yapılır doktor tarafından yorumlanır. Kardiyopulmoner egzersiz testi, istirahat halinde belirlenemeyen kardiyopulmoner kapasitenin ölçümü sonucu hastanın fonksiyonel özelliklerini yansıtarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesinde önemli rol oynar.. Bu test sırasında harcanan oksijen, üretilen karbondioksit ve solunum fonksiyonları değerlendirilir. Egzersiz testi ile organizmanın metabolik durumu, kardiyak, pulmoner, nöromusküler sistemlerin fonksiyonel kapasitelerinin değerlendilmesi yoluyla farklı patolojilerin aydınlatılabilmesi söz konusudur.

Egzersiz testi tanısal amacın yanısıra operasyon öncesi değerlendirme, hastalık morbidite ve mortalite tahmininde, klinik seyir ve tedavi yanıtını değerlendirme amacıyla kullanılır. Hasta için egzersiz testlerinden hangisinin uygun olacağı başvuru sırasındaki yakınmalara göre belirlenir.

Kardiyopulmoner Egzersiz Testi

Sayfa Özeti: Difüzyon Testi - Kardiyopulmoner Egzersiz Testi Laboratuvarı