Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

Sıkça Sorulan Sorular

KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR
18 Yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Bağışlanmış olan organın uygunluğu vericinin ölümünden sonra görevliler tarafından araştırılır.
ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILIR

Ülkemizde organ bağışları bir çok hastane ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Antalya'da Akdeniz Üniversitesi "Organ Nakli Eğitim,Araştırma ve Uygulama Merkezi"ne başvurarak, merkezimizce hazırlanmış olan "Organ Bağışı Kartı"nın iki tanık önünde doldurulup, imzalamanız yeterli olacaktır.

Organ bağışı kartınızın daima yanınızda taşınması organ bağışlama isteğinizin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır.

Organ bağışı konusunda aldığınız kararın doğruluğundan tereddüt etmeyin. Organ bağışı bir hayat bağışıdır. Organ bağışlama kararınızdan vazgeçtiğinizde üzerinizde taşıdığınız kartını taşımaktan vazgeçmeniz ve merkezimize bu durumu telefon ile bildirmeniz yeterli olacaktır.

Ayrıca yakınlarınızı kaybettiğiniz zaman onların organlarının kullanılmasına izin verdiğiniz takdirde bu hayırsever davranışınız içinizi rahatlatıcı, acınızı hafifletici bir unsur da olabilir.

VERİCİ HASTANIN HAYATININ KURTARILMASI İÇİN TÜM ÇARE VE İMKANLAR KULLANILMIŞ MIDIR

Tıp biliminin tüm tedavi yöntemleri denendikten sonra artık yaşama şansı olmayan ve beyin ölümü tanısı konulan kişiler organ vericisi olabilirler. Beyin ölümü kararı, hasta, dört kişilik uzmanlar heyeti tarafından değerlendirilerek; klinik ve laboratuvar incelemeler tamamlandıktan sonra alınır. Bu kararı veren heyet, organ naklini yapacak ekipten tamamen farklı kişilerden oluşmaktadır. Böyle bir hastanın beyin sapı ölmüştür. Kendi solunumunu yapması mümkün değildir, ancak makineye bağlı olarak solunumu sürer. Bu durumda artık geri dönüş yoktur. Öyleki bugüne kadar iyileşmiş bir beyin ölümü vakasına rastlanmamıştır.

ORGAN BAĞIŞI SONRASI VÜCUT DIŞ GÖRÜNÜMÜ BOZULACAKMIDIR
Organ çıkarımı ameliyatı, ameliyathane koşullarında, tecrübeli cerrahi ekipler tarafından titizlikle yapılmaktadır. Gizli dikiş ile cilt kapatılarak vericinin vücuduna saygılı davranılmaktadır.
CENAZE İŞLEMLERİ GECİKECEK MİDİR
Organ alındığı için özellikle bir gecikme olmayacaktır. Cenaze işlemlerinin çabuklaştırılması için gerekli tüm çabalar gösterilmektedir.
ORGAN BAĞIŞININ DİNİ YÖNDEN BİR SAKINCASI VAR MIDIR
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Bu kararla; organ bağışı insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak nitelendirilmekte ve "organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur" denilmektedir. Kur'an-ı Kerim'de de "Kim bir insana hayat verirse onun sanki bütün insanlara hayat vermişcesine hayat kazanacağı" beyan olunmuştur. (Maide Suresi, Ayet 32).
ALINAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLECEKTİR
Organ alacak hastalar önce kan ve doku gruplarına göre daha sonra da tıbbi aciliyet durumlarına göre belirlenir. Cins, ırk, din, zengin, fakir ayrımı yapılmaz.

Sayfa Özeti: Sıkça Sorulan Sorular

Anahtar Kelimeler: