Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

BADEMCİK VE GENİZ ETİ

Lenfoid hücrelerden oluşan bademcik (Tonsil) ve geniz eti (Adenoid) 4-5 yaşlarda daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyür ama ilerleyen yaşla birlikte küçülme eğilimi gösterir. Geniz etinin büyük olması burundan solunuma engel olur, kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak işitme kaybı, horlama, ağızdan soluma, gece öksürüğü, burun akıntıları gibi çeşitli sorunlara yol açar. Kronik geniz eti iltihapları veya büyümeleri ortodontik bozukluklar, yüz gelişimi ve konuşma bozukluğuna yol açabilir. Bademcik ve geniz eti büyümesi üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığı zaman horlama ve apne adı verilen uykuda nefessiz kalma gibi son derece ciddi sorunlar ortaya çıkar.

Ne zaman ameliyat gerekir?

Bademcikler ve geniz eti ilaç tedavisinin sonuç vermediği durumlarda ameliyat kesin çözümdür ve zorunlu haller dışında alt yaş sınırı 4-5’dir. Üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak tıkanması, bademcik etrafında abse (Peritonsiller abse), kötü huylu tümör şüphesi ve çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümesi durumlarında kesin olarak ameliyat yapılır. Ayrıca bademcik ameliyatlarının yüzde 40'ı da enfeksiyonlar nedeniyle yapılmaktadır.

Ameliyat riski nedir?

Riski son derece düşük olan bademcik ameliyatları istatistiklerinde 14 bin ameliyattan birinde anesteziye veya cerrahiye bağlı ciddi komplikasyon bildirilmektedir. Ameliyat sonrası ciddi kanama oranı 5/1000 gibi düşüktür. Bademcikleri alınmış insanlarda lenfositlerin bazı tiplerinin sayısında azalma gösterilmiştir.

 

Sayfa Özeti: BADEMCİK VE GENİZ ETİ

Anahtar Kelimeler: