Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

Baş- boyun kanseri

Baş boyun kanserleri erken teşhis ile tedavi edilebilirler. Baş boyun kanseri erken belirti verebilir. Erken teşhisin önemini unutmamalı ve doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Sigara ve tütün baş boyun kanserlerine bağlı ölümlerin en büyük etkenidir. Baş ve boyun kanserlerinin yüzde 30’unun sigara kullanımı ve alkol gibi spesifik faktörlere uzun süre maruz kalmayla yakın ilişkisi olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Ağız ve boyun kanserine sigara ve içki kullanmayan yetişkinlerde neredeyse hiç görülmez.

Belirtileri nelerdir?

Boyunda şişlik : Bu kanser tipinde genellikle vücutta herhangi bir yere dağılmadan önce boyundaki lenf düğümlerine yayılır. Boyunda 2 haftadan uzun sürede geçmeyen şişlikleri ciddiye alarak en kısa zamanda hekime muayene olmalısınız. Her şişlik kanser belirtisi olmamasına rağmen ağız, gırtlak, guatr kanseri, bazı lenf ve kan kanserinin ilk belirtisi olabilir. Bu yapıdaki şişlikler genellikle ağrısız olur ve gittikçe büyüme eğilimindedir.

Ses değişimi : Pek çok gırtlak kanserinin ses değişimine neden olduğu unutulmamalıdır. 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı ya da ses değişimleri yaşıyorsanız bir KBB uzmanına gitmeniz sizin için yararlı olabilir. Hekiminiz ses tellerinizi kolay ve ağrısız yöntemlerle muayene edebilir.

Dudakta büyüme : Dil ve dudak kanserlerinin pek çoğu geçmeyen yara ve şişliğe neden olurken bu bölgede iltihap oluşmadıkça ağrı hissedilmez. Hastalığın ileri dönemlerinde ise kanama görülebilir. Yara ya da şişliğinin yanı sıra boyunda da bir kitleye varsa bu durumu önemseyerek en kısa zamanda bir uzmana gitmeniz sağlığınız açısından önemlidir. Diş doktorunuz ya da doktorunuz biyopsi (doku örnekleme testi) gerekip gerekmediğini değerlendirerek sizi bir baş boyun cerrahına sevk edebilir.

Kanama : Ağız, burun, boğaz ve akciğer tümörleri kanamaya neden olabilir. Birkaç günden fazla bir süre tükürük veya balgamda kanama görülürse doktora görünmeyi ihmal etmemelisiniz.

Yutma problemi : Boğaz ve yemek borusu kanserleri katı gıdalar ile bazen de sıvıların yutulmasını zorlaştırır. Gıda belli bir noktada batma hissi uyandırıp ya mideye gider ya da ağızdan geri gelir. Bu durumda bir doktora başvurmalısınız.

Cilt değişimleri: Baş boyun kanserleri arasında en sık karşılaşılan türdür. Bazı türlerinde renk değişimi görülürken; alın, yüz, kulak gibi cildin güneşe maruz kaldığı yerlerin yanı sıra cildin herhangi bir yerinde de görünebilir. Genellikle küçük, soluk bir yara şeklinde başlar, yavaş yavaş büyür, ortasında gamze şeklinde bir çukur oluşur. Dudakta, yüzde, kulakta iyileşmeyen bir yara varsa hemen doktora başvurun.

Devam eden kulak ağrıları : Yutkunma esnasında kulak ve etrafında oluşan ağrılar,  yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı ya da boyunda bir şişlik ile beraberse ihmal edilmemelidir. Bu boğazda büyüyen tümöre ya da enfeksiyona bağlı olabilir. Bir KBB uzmanının bu şikayetleri en kısa zamanda değerlendirmesi yararlı olacaktır.

Yukarıda yazılan belirtiler ve bulgular kanser olmayan durumlarda da mevcut olabilir.

 

Sayfa Özeti: Baş- boyun kanseri

Anahtar Kelimeler: