Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

Kalp Damar Hastalıklarında Görülen Şikayet ve Belirtiler

a-Göğüs  ağrısı

Kalp krizi en ölümcül hastalıklardan biri olduğu için belirtileri herkes tarafından bilinmeli ve söz konusu bulgular ortaya çıkarsa en yakın sağlık kuruluşuna-acil servisine başvurulmalıdır. Ani olarak veya daha önceki ağrının şiddetlenmesi şeklinde ortaya çıkan baskı veya sıkışma şeklindeki, 30 dakika ya da daha uzun süren ve istirahat ile geçmeyen göğüs ağrısı kalp krizinin en sık gözlenen belirtisidir. Ağrı bazen mideye, omuzlara, boyna, çeneye ve de kollara (özellikle sol kola) yayılabilir. Beraberinde huzursuzluk, terleme, kusma, bayılma gözlenebilir. Bu belirtileri olan bir kişi zaman kaybetmeden en yakın hastaneye başvurmalıdır.Hastaneye giderken hasta kesinlikle araba kullanmamalı, mümkünse donanımlı bir ambulans ile nakledilmelidir.

Ayrıca bazı hastalarda yürüme, merdiven –yokuş çıkma sırasında ortaya çıkan dinlenmekle geçen göğüs ağrıları da olabilir. Aciliyet arzetmeyen bu tip şikayetler için de tedavinin düzenlenmesi için hastane kardiyoloji polikliniklerine başvurulmalıdır.

b-Nefes darlığı

Özellikle kalp yetmezliği olan hastalarda görülür. Kalp kapak hastalıkları, damar tıkanıklığına bağlı da olabilir. Kronik bronşit ve astım gibi Akciğer hastalıklarına bağlı nefes darlığından ayırılması gereklidir.

c-Çarpıntı, ritm düzensizliği
Kalp hızının normalden daha fazla ( 100 dk üzerinde ) veya daha az ( 50 dk altında ) olması hasta tarafından çarpıntı veya kalp atışlarında düzensizlik olarak hissedilebilir.

d-Bayılma
Kısa süreli ani gelişen bilinç kaybıdır. Bir süre sonra hasta kendine gelir. Çoğu kez basit-masum nedenlere bağlı olmakla birlikte kötü sonuçlanabilecek altta yatan bir kalp hastalığı varlığı bakımından araştırılması gereklidir.

e-Ayaklarda şişme

Genellikle kalp yetersizliğine bağlı olarak gelişir ve her iki bacak ön kısmında su birikmesine bağlı olarak gelişir. Böbrek hastalıkları ve damar hastalıklarına (varis) da bağlı olabileceği gibi, bazı ilaçların yan etkisi olarak da gözlenebilir.

f-  Bacak ağrısı

Özellikle yürümekle ortaya çıkan, dinlenmekle rahatlayan baldır ve ayak ağrısı periferik arter hastalığının habercisi olabilir. Erken dönemde tanısı konulur ve tedavi edilirse istirahat ağrılarının ve gangrene kadar ilerleyen yaraların oluşması önlenebilir.

 

Sayfa Özeti: KALP DAMAR HASTALIKLARINDA GÖRÜLEN ŞİKAYET VE BELİRTİLER

Anahtar Kelimeler: