Akdeniz Üniversitesi Hastanesi

Kalp Damar Hastalıklarında Uygulanan Tedaviler

1.Koroner anjiyoplasti ( balon ) ve Stent ( çelik kafes ) uygulamaları

Koroner anjiyografi sonucuna göre ciddi darlığı olan hastalara kardiyoloji ve kalp-damar cerrahı hekimler arasında yapılan konseyde koroner darlıkların sayısına, yerine, önemine ve hastanın klinik değerlendirmesine bakarak tıbbi tedavi, perkutan koroner girişim (PKG) veya by-pass cerrahisi (CABG) kararı verilebilir. Perkutan koroner girişimler Kardiyoloji tarafından gerçekleştirilir ve bu uygulamaların tümüne cerrahi gerekmediği ve ufak bir cilt kesisi yolu ile yapıldığı için perkutan girişimler denilmektedir. Bu işlemler koroner anjiyoplasti ve stent uygulamalarıdır. İşlemler temel olarak anjiografiye benzer, tek farkı bu kez aynı yöntem ve malzemelerin tedavi için kullanılmasıdır. Yine lokal anestezi ile genellikle kasık yolundan hastayı bayıltmadan yapılırlar. Tıkalı veya daralmış koroner damarların balon şişirme yöntemi ile açılmasına Anjiyoplasti, balonla yeterli açıklığın sağlanamadığı hallerde veya tekrar daralmanın önlenmesi amacıyla darlık bölgesine çelik kafes yerleştirilmesine ‘koroner stent’ uygulanması denilir. Hastalar işlem sonrası kanama kontrolu ve akut komplikasyonlar açısından en az 1 gün süre ile yatırılarak takip edilir ve hekimin kararı doğrultusunda tedavileri düzenlenerek taburcu eidlir. Anjiyoplasti veya stent uygulanan hastalarda açılan damarda tekrar pıhtı oluşumunu veya tekrar daralmayı engellemek için belli sürelerle kan sulandırıcı ( antitrombotik, antiagregan ) ilaçlar kullanılmaktadır. İşlem başarısı kadar sonrasında gelişebilecek bu tür komplikasyonların önlenmesi için bu ilaçlar mutlaka doktorunuzun önerdiği biçimde düzenli olarak kullanılmalıdır.

2.Balon valvuloplasti

Kateterizasyonda kalp kapaklarında darlık tespit edilen hastalara, yine kardiyoloji-kalp damar cerrahisi konseyinde tartışılarak tıbbi tedavi, balon valvüloplasti ya da cerrahi ( kapak tamiri veya değişimi-replasmanı ) kararı verilebilir. Bu kararda hastanın kliniği, kapak hastalığının şiddeti, eşlik eden başka kapak hastalığı veya koroner arter hastalığının varlığı ve kapak yapısının uygunluğu önem taşımaktadır. Balon ile açılmaya uygun görülen kapak darlıklarında, kateterizasyonda olduğu gibi kasık yolu ile lokal anestezi altında; daralmış kapağın özel tasarlanmış kapak balonunun şişirilmesi ile açılmasına perkutan balon valvüloplasti denilmektedir.

3.Kalp pili uygulamaları

Kalp ritminde aşırı yavaşlama ve buna bağlı şikayetleri-bulguları olan hastalarda kalp hızını olağan hızda sürdürmek veya bazı ‘özel‘ hallerde ani kalp ölümü riskinin azaltılması amacıyla ölümcül kalp ritm bozukluklarını geri çevirmek amacı ile kalıcı kalp pili ( pacemaker ) veya kalıcı otomatik kalp şok cihazı ( yerleştirilebilir kardiyoverter-defibrilatör: ICD )  uygulamaları yapılmaktadır. Bu girişimler de kateterizasyon-anjiyografi laboratuarında steril ameliyathane şartları sağlanarak, fakat yine hastayı bayıltmadan, lokal anestezi altında yapılmaktadır. Günümüzde bir avuç içinin yarısına kadar küçük boyutlarda olan kalp pili cihazları göğüs kafesinin üst bölümünde deri altına yerleştirilmekte ve özel kabloların damar yolu ile kalbe bağlantısı sağlanmaktadır. Kalp pili – ICD uygulanan hastaların pil cihazları dışarıdan programlanabilmektedir ve gerektiğinde programlama aygıtları ile düzenlemeler yapılmaktadır. Bu nedenle hastaların işlem sonrası doktorunun belirttiği aralıklarla pil kontrollerine gelmeleri çok önemlidir.

4.Ablasyon

Kalpte ritm bozukluğu olan seçilmiş hastalarda elektrofizyolojik çalışma yapılarak ritm bozukluğuna yol açan odak veya gizli iletim yolları saptanabilir. Bu odakları veya gizli iletim yollarınının radyo-frekans dalgaları yayan özel kateterler ile yakılarak yok edilmesi işlemine Ablasyon denilmektedir.

 

Sayfa Özeti: KALP DAMAR HASTALIKLARINDA UYGULANAN TEDAVİLER

Anahtar Kelimeler: